Sinopsis
“Sadan Hanım” uzun metrajlı filmi , dünyada, Alzheimer ile ilgili yapılmış en önemli belgesellerden yola çıkarak gerçekleştirilmiş olup, tüm dünyadan yankı getirecek uzun metraj filmlerinden biri olmaya adaydır. Eserde hastalığın ilerleyişi, özel bir insanın uzun yıllar boyunca 8 mm olarak kayda alınmış anıları ile birlikte verilecektir.
Gerçekleştirilen uzun metraj filmle, doküman ve fotoğraflarla, bilgisayar, cep telefonu vb araçlar ve iletişim teknolojisinin hayatımıza bu denli girmeden önceki dönemden, sanallık yerine gerçekliklerin yaşandığı, hayatın daha farklı aktığı bir zaman diliminden unutulmaz anlar, perdeye/ekranlara yansıyacaktır.
Filmde, Sadan Ünüvar’ın hayatı, Alzheimer hastalığı hakkındaki bilgiler, Sadan Ünüvar’a Alzheimer tanısının konuşu, bilirkişi konuşmaları, erken teşhisin önemi, hastalık hakkında yürütülen çalışmalar, yapılan tıbbi araştırmalar ve hastalığın Sadan Ünüvar’ın hayatı üzerindeki etkileri birbirleriyle ilişkilendirilerek, iç içe verilecektir. Alzheimer konusunda amaçlanan, hastalığın net bir çizgi şeklinde değil, bir renk degradesi şeklinde, hissettirmeden ilerlediğinin verilmesidir.
Yakalanılma ihtimali yüksek olunan bir hastalığın görmezden gelinmek istenmesi, normaldir. Burada, filmin kitleler üzerinde etkili olması için en önemli kozlardan biri de, Sadan Ünüvar’ın oldukça renkli geçmiş olan hayatıdır. Çünkü bu konudaki erken teşhisler hem hastanın hem de ailenin yaşamını önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır.
Kimi zaman kendisi ve kimi zaman da eşi dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine dokunan hayatı (ablasının Atatürk’ün kıyafetlerinin dikildiği Güzide Hanım Terzihanesi’nde baş makastar oluşu, Moda’nın eski sakinlerinden biri olması, İstanbul’da ve özellikle Moda’da yaşanan değişimlere şahitlik etmesi, eltisi ile birlikte kayıkla açılıp gazinoda şarkı söyleyen Münir Nurettin Selçuk’u dinlemeleri, Kennedy suikasta kurban gittiği zaman Washington’da Askeri Deniz Ataşesi olan eşi ile birlikte Amerika’da olması vs) Türkiye’de ilgi çekerken, gezdiği yerlerdeki 8 mm’lik filmler aracılığıyla Amerika, İtalya, Fas ve Tanca’da yaşayan insanların hafızalarındaki anılara seslenecektir.
Sadan Hanım sinema filminde, Sadan Ünüvar’ın gençliğine çok benzeyen bir oyuncunun aracılığıyla yapılacak canlandırmalar, iki seneyi aşkın süredir gerçekleştirilen 140 saati aşkın kayıtlar, hastalığın beyinde yarattığı hasarları ve bilimsel çalışmaları görselleştiren 3D animasyonlar, daha önce hiç bir yerde yayınlanmamış fotoğraflar, 8 mm filmler ile eser, görsel bir şölene dönüştürülecektir.
Böylece eser sadece insanları Alzheimer konusunda bilgilendiren, dünyada Alzheimer konusunda çalışanların referans olarak alacakları didaktik bir çalışma değil, aynı zamanda zevkle seyredilirken bilgilendiren, renkli bir yaşam öyküsünün anlatıldığı sıra dışı bir biyografi uzun metraj bir film olarak ortaya çıkarılacaktır.